Kadangi sios temos dar nebuvo tai nusprendziau ja pradeti, manau ji yra aktuali ne tik man bet ir kitiems kurie del vienu ar kitu priezasciu noretu tai daryti bet kolkas nedrista. Tuo labiau kad siuolaikine karpiu zukleje vis labiau linkstama i savadarbiu boiliu gamyba. Žemiau pateikta medziaga jau buvo mano publikuota ivairiuose Lt forumuose, cia pabandysiu viska apibendrinti ir dadeti nauju minciu kurios atsirado per paskutinius kelis metus.
Pirmoje eileje manau deretu pradeti nuo pacio pagrindo tai yra taip vadinamoju sudedamuju boilio gamybos blokus. Salyginai juos galima padalinti i sais dalis : Baltymai, surisejai, struktura,tirpios dalys,vitaminai,mineralai, naturalus ekstraktai - priedai, kvapai.
BaltymaiLabai svarbus blokas musu mix`e, kitaip tariant butent sis blokas “maitina “ karpi, tuo paciu ir gaudo. “AMV” aukstos maistines vertes boiliuose baltymu kiekis gali siekti nuo 35 -45 %. Yra ivairiu baltymu rusiu, bet dazniausiai yra naudojami trys baltymu saltiniai boiliu gamyboje, tai pieno baltymai ir zuvies baltymai ir augaliniai baltymai. Zuvies miltai yra geras nebrangus baltymu saltinis, turintis apie 70 -80 % baltymu ir jie gerai yra toleruojami karpiu. Pieno baltymai, kazeinas ,kazeinatai (kalcio/natrio) maistine verte yra zymiai stovintis auksciau, bet ju kainai yra nemaza, kai tuo tarpu zuvies miltai zymiai pigesni. Augaliniai baltymai , ju kaina irgi nera auksta bet ju isivavinimo koficientas yra zemesnis pvz. uz zuvies miltu baltymus.
„Surisejas“Labai svarbus blokas musu mix`e, pagrindinis sio bloko uzdavinys „suristi“ visus kitus komponentus musu mix`e kitaip jis gali „nekaciotis“. Dazniausiai cia yra naudojama manu kruopos, soja, gali buti naudojami ir kiti grudiniai miltai pvz. ryziu,kukuruzu, kvieciu miltai ir t.t. Sis blokas musu mix`e gali sudaryti 50 % nuo musu mix`o mases. Ji galima mazinti %, tai priklauso nuo to kokias mes norime deti kitas dalis. Pvz. Manu kruopos daro musu masala kietesniu nei pvz. Jei naudosime vien sojo miltus. Manai ir soja yra puikus surisejai, beto sie produktai nera brangus. Kita vertus pieno baltymai yra taip pat geras rysiklis.
TeksturaTai pat svarbus blokas musu mix`e. Sio bloko tikslas yra greiciau paskleisti musu masalo skoni (kvapa), tuo paciu mes duodame karpiui kazka “pakramtyti”, zinodami kad jo racione yra ivairus veziagybiai,moliuskai. Tam tikslui yra dazniausiai naudojama ivairus Birdfood`ai (pauksciu lesalai), riesutai, seklos ir t.t.,bet jie turi viena trukuma, juose nera aukstas baltymu kiekis. Mes taip pat galime itraukti kiausinio luksta (malta) ,moliusku kiautus (maltus) ir t.t.
Tirpios dalysMes turetume I savo mix`a itraukti baltymu kurie tirpsta vandeni, tam kad jie skleistu maistini “signala” vandeniu. Tam mes galime naudoti tirpius zuvies baltymus ar kitus produktus pvz. pieno miltelius ir t.t.
Sios keturios dalys sudaro musu mix`o pagrinda (baze)
Vitaminai, mineralaiKad uzbaigti savo masala padarant ji “subalansuota” maistine verte, mes turime itraukti I savo mix`a vitaminu ir mineralu kompleksa. Paprasciausias budas tai daryti naudojant pvz. Minamino(su visomis ivairiomis galimomis interpretacijomis). Galima deti ir sausus vit/min. kompleksus,pvz. “Equivite” , "Cyprivit" ir t.t.
Naturalus ekstraktai -priedaiTai blokas kuri sudaro didziaja boilio kaina, kadangi visi naturalus priedai ir ekstraktai yra pakankamai brangus.
Yra daugybe ekstraktu kurie savyje turi dauguma reikalingu vitaminu ir mineral, tai pat jie skleidzia “maisto” signalus pvz. betainas ,kepenu milteliai, GLM, kalmaru ekstraktas ir.t.t Ju yra daugiau, bet kiekvienas is ju gali zymiai pabranginti musu galutinio mix`o kaina.
Rekomendacijos boiliu mix`ui sudarymui (atspirties taskas)
Zuvies miltu mix `asBaltymai - iki 50%
Surisejas - 50%
Tirpios dalys - 10-20%
Tekstura - 10%
Pieno baltymu mix`as Baltymai - iki 50%
Surisejas - 50%
Tirpios dalys – 10 %
Tekstura – 10 -20 %
“Atraktoriniai”mix Baltymai iki 30%
Surisejas - 50%
Tirpios dalys - 10-20%
Tekstura- 10-30%
Cia yra pateikta salyginiai vienetai nuo kuriu reiketu atsipirti , aisku kiekvienu atveju tie blokai gali varijuotis i didesne ar mazesne puse.
Keletas patarimu :
Norint gauti kiekviena karta tapati rezultata sukaciojus boilius (teslos konsinstencija) visuomet matuokite kiausinius ml. ,kadangi kiausiniai ne vienodai sveria ir yra skirtingu dydziu.
Boilius virkyte garuose, taip jums virimo metu maziau istekes naudingu medziagu ir kvapu i vandeni. Tam reikalui galite naudoti ivarius garu puodus arba fritiurine.
Padarius tesla pravartu butu supakuoti i politelinini maiseli ir ideti i saldytuva 15-60 min. tam kad skystalai geriau isigertu i tesla. Laikas priklauso nuo mikso sudeties. Jei naudosities siuo patarimu tesla galite opadaryti siek tiek minkstense nes pastovejus saldytuve ji paketes.
Jei naudojates pistoletu teslai spausti teisngai pasirinkyte antgali, pvz. jei norite kacioti 18 mm boilius antgalio vidinis diametras turetu buti 17,8 mm , taip jus isvengsite daznai sutinkamos bedos kad isspaudus desra ji gaunasi per plati lentos diametrui (18 mm) ir nesikocioja.
Visus sausus priedus kurie nevirsyja 10 gr. dekite i kiausinius, taip jie geriau pasiskirstis teslos maseje.
Tai tiek pamastymu siuo klausimu. Visos auksciau isdestytos mano mintis yra grynai mano poziuris i si reikal ir jokiu budu neptretenduoja i galutine tiesa
P.S. Kolegos butu didelis prasymas i jus , nefludinkite sioj temoje. Lauksiu jusu konstruktyviu dialogu.