Manau daugelis net neisivaizdavo, kad belaukiant karpio kibimo galima lauze, tiksliau po juo, issikepti tikra kugeli. Tam reikalingas ketaus puodas su dangciu.
Nuskustas bulves rankytemis sutarkuojam, siektiek nusausinam. I jas imusam 2-3 kiausinius, ipilam apie 150 ml pieno, toliau dedam kam kas skaniau. Man labiausiai patinka kiaules ausys. As dvi ausis nuvalau, supjaustau ir keptuveje apkepu su svogunais. Visa mase sudedu i puoda su tarke, gerai ismaisau, druskos ir pipiru. Puoda apsuku su folija, kad per krastus nepribyretu pelenu ir zemiu.
Lauza kurenu apie 8 val. ir dideli, kad per kastuvo gyli zeme po lauzu virstu "pelenais", t.y. stipriai ikaistu. Tiesa pries uzkuriant lauza toje vietoje su kastuvu ispurenu zeme. Ikaitusioje zemeje iskasu duobele i kuria idedu jau paruosta kugeli ir uzkasu. Ant virsaus palieku tik zarijas. Didelio lauzo kurti nebereikia. Po 1.5 val. kugelis keliauja ant stalo.
P.S. nepamirskite, kad pavalgius kugelio meskeriu nebepermesit, makumbos nebesugebesite vartoti ir beveik jokiu judesiu, tik i horizontalia padeti.
Ateityje pabandysiu nufilmuoti visa procesa.